top of page
Skribentens bildKulanathan James

HUR GÖR MAN HLR?

Uppdaterat: 17 feb. 2023

Hur man gör HLR, dvs hjärt-lungräddning kan förändras beroende på vad ny forskning kommer fram till. Senaste riktlinjerna är från 2021 och nästa gång det revideras blir 2026. Här tänkte jag använda mig av handlingsplanen för vuxen HLR från Svenska HLR rådet 2021 och förklara hur man går till väga när man ska starta HLR.

1. Kontrollera medvetande och andning

När en person drabbas av sjukdom eller olycksfall behöver vi konstatera om personen är vaken. Om hen är vaken, pratar, tittar upp, rör sig och visar livstecken då kommer det aldrig blir aktuellt med att starta HLR. Men om om personen är medvetslös, dvs svarar inte på tilltal, vaknar inte när du ruskar, ropar, smärt-stimulerar då är personen medvetslös. Om en person är medvetslös, ska du alltid kontroller om personen andas NORMALT. Gör det genom att lägga en hand på pappan, två fingrar på hakspetsen och lut tillbaka huvudet. För din kind över personens mun och näsa samtidigt som du tittar om bröstkorgen rör sig. Lyssna också efter andningsljud och känn om det blåser på kinden. Detta ska ta max 10 sekunder. Om du hör allt annat än normal andning hos en medvetslös patient så finns indikation för att starta HLR. En onormal andning kan låta konstigt, oregelbundet, tungan kan hänga åt sidan osv.



2. Larma 112


3. Starta HLR

Börja med att trycka ner hårt mittemellan bröstvårtorna och mitt på bröstet 30 gånger. Tryck ner 5-6 cm och släpp upp. Håll ett tempo på ca 100 gånger i minuten. Efter 30 st bröstkompressioner blås 2 gånger. Håll för näsan, lut tillbaka huvudet och blås 2 gånger i munnen. Repetera 30 bröstryck och 2 inlåsningar.



4. Starta HLR

Om en AED (hjärtstartare) finns tillgängligt koppla på den och följ instruktioner. Om AED vill ge strömstöt, följ instruktioner och fortsätt med HLR ända tills personen visa tydliga livstecken eller tills ambulansen tar över.

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page